PONUDBA / DODELAVA

Z dodelavo tiskovin dosežemo njihovo dokončno obliko in primernost za uporabo ter nadaljnje posredovanje. Katere vrste dodelav omogočamo?

Rezanje

Rezanje papirja zajema razrezovanje in obrezovanje. Razrezovanje uporabljamo po natisu, ko tiskovni material razrežemo v končne izdelke: plakate, vizitke, razglednice in drugo. Obrezovanje pa uporabljamo po lepljenju platnic ali šivanju tiskovin, npr. brošur.

Izsekovanje

Z izsekovanjem poskrbimo za želeno obliko tiskovin in embalaže ali pa le odkrijemo del zakrite celote.

Žlebljenje

Z žlebljenjem v karton vtisnemo žleb in s tem označimo mesto pregibanja. Uporablja se predvsem pri izdelavi zloženk, vabil, platnic za brošure in podobno.

Zgibanje

Z zgibanjem isto tiskarsko polo večkrat prepognemo, da dobimo grafični izdelek. Zgibanje uporabljamo predvsem pri knjigah, brošurah in zloženkah.

Vrste zgibanja, ki jih uporabljamo, so:

  • enojni zgib (zgibi so vzporedni drug z drugim),
  • izmenični zgib (zgibi so zaporedni, tj. drug za drugim),
  • križni gib (zgibi so pravokotni drug na drugega).

Vezava

Z mehko in trdo vezavo publikacije povežemo v novo celoto. Pri mehkih vezavah publikacije spnemo kot zvezek (s sponkami), broširamo (vroče lepljenje hrbta) ali vežemo s kovinsko spiralo. Pri trdih vezavah omogočamo letvično (kot diplomske naloge) in italijansko vezavo. Hrbet knjige je lahko raven ali okrogljen, knjižni blok je šivan, platnice so kaširane in podobno.